Aan de slag met Bybit! Wat je moet weten.
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Hé Trader, Welkom aan boord!

We zijn ontzettend blij dat je hier bij ons bent en we kijken ernaar uit om je te zien excelleren op ons handelsplatform. Voordat je van start gaat, laten we enkele zaken bespreken om je te helpen slagen op Bybit.

Als je niet het hele document wilt lezen maar naar de sectie wilt springen die je verkiest, kun je dat doen rechtsboven in dit artikel. Bovendien kun je ook de taal veranderen naar het Nederlands als je dat wilt. Laten we beginnen.

Inhoudsopgave:

• Waar kan ik mijn euro-stortingen vinden?

• Hoe zet ik mijn euro's om naar crypto?

• Hoe maak ik mijn account extra veilig?

• Hoe kan ik crypto opnemen?

Waar kan ik mijn euro-stortingen vinden?

Tijdens de verificatie heb je een bedrag moeten storten om je bankrekening te verifiëren. Dit bedrag hielden wij tijdelijk vast, maar omdat je het aanmeldingsproces voltooid hebt, is het nu overgezet naar je eigen account. Je kunt het vinden onder het Fiat-tabblad in je Financieringsaccount. Hier is de directe link naar de pagina.

Je kunt er met slechts twee klikken komen als je er zelf naartoe wilt. Vanaf de homepage, beweeg je muis over Assets, selecteer Account Aanvullen en klik dan op Fiat. Je zult vervolgens iets zoals het onderstaand screenshot zien:

Klik op Verberg nulsaldo's om alle lege velden te verbergen.

Hoe zet ik mijn euro's om naar crypto?

Er zijn twee manieren om je Euro om te zetten in cryptovaluta. (1) Je gaat naar de pagina One-Click Buy en zet je Euro direct om, of (2) je gaat naar Handelen en selecteert een Euro-paar. Beide manieren werken en hebben hun voordelen. Laten we beginnen met One-Click Buy.

Euro's omzetten met Kopen met één klik

Kopen met één klik is wat de naam zegt: Je koopt crypto met één klik op de knop. Na het doorlopen van de betaling veranderen je euro's binnen enkele seconden naar crypto, zonder dat je orders en dergelijken hoeft in te stellen.

Je kunt deze pagina vinden door linksboven op Koop Crypto te klikken. Als je liever een directe link hebt, kun je hier klikken.

Op deze pagina vul je in hoeveel je wilt kopen en welke cryptocurrency je wilt kopen. Je kunt kiezen uit Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether USD (USDT), USD Coin (USDC) en Ripple (XRP).

Stel je bestelling in, klik op Kopen met EUR en bevestig je betaling. Je kunt deze pagina ook gebruiken om crypto terug te zetten naar Euro. Zorg er gewoon voor dat je de juiste valuta beschikbaar hebt en meer dan €10 bezit.

Je kunt de gekocht cryptovaluta later gebruiken om via andere handelsparen te kopen. Je kunt dit echter alleen doen via handelen. We zullen dit bespreken in de volgende sectie.

Euro's omzetten naar crypto via handelen

Kopen via handelen kost iets meer moeite maar geeft je meer vrijheid. Je kunt zelf de prijs kiezen waarvoor je een cryptocurrency wilt kopen. Bovendien zijn er meer munten beschikbaar en kun je hier ook andere valuta mee kopen.

Om te beginnen, moet je jouw euro's eerst van Financiering naar Spot overboeken. Spot is de wallet die je gebruikt voor munten waar je mee wilt handelen. Daarentegen kun je Financiering zien als een opslag waarin je je euro's en cryptocurrencies stopt die je voorlopig niet van plan bent te gebruiken.

Vanuit je Financieringsaccount klik je op Overschrijven waarna er een venster verschijnt. Vul de details in en bevestig de overboeking. Dit geldt ook voor cryptocurrencies als je die wilt overboeken.

Je krijgt een pop-up met de melding Overboeking voltooid. Als deze niet vanzelf verdwijnt, ververs dan de pagina omdat de pop-up voor een knop staat waarop we moeten klikken.

Klik nu op Handel, beweeg je muis over Spothandel en klik op EUR. Je kunt vervolgens de cryptocurrency selecteren die je wilt kopen. We gaan in dit voorbeeld voor Bitcoin (BTC), maar je kunt ook kiezen voor Cardano (ADA), Dogecoin (Doge), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Solana (SOL), Tether USD (USDT), USD Coin (USDC) en Ripple (XRP).

Je komt terecht bij het handelsoverzicht waar je crypto kunt kopen en verkopen. Het kan in het begin overweldigend zijn, maar je zult er snel aan wennen.

Er is veel op deze pagina, maar in dit artikel leggen we je alleen uit hoe je een bestelling plaatst. Bekijk het helpcentrum van Bybit en andere documentatie om meer te weten te komen over dit handelsoverzicht.

Voor nu kun je naar rechterkant van deze pagina gaan, de prijs selecteren waarvoor je een bestelling wilt plaatsen en de hoeveelheid invullen. Je kunt ook de slider gebruiken om te beslissen welk percentage van je beschikbare geld je wilt investeren.

Klik op Koop BTC en wacht tot de markt je bestelling uitvoert. Het kan even duren, afhankelijk van de volatiliteit en de door jou ingestelde prijs. Vergeet echter niet dat geduld beloond wordt. Zodra je bestelling is voltooid, kun je de BTC ook gebruiken om andere munten te kopen.

Hoe maak ik mijn account extra veilig?

Ga naar je Accountgevens door naar je profiel te gaan en Account & veiligheid te selecteren, of klik hier voor de directe link. Je kunt een paar authenticators inschakelen om je account extra veilig te maken.

Als een van deze configuraties zonder jouw medeweten is ingesteld, raden we aan contact op te nemen met het Customer Support Team van Bybit en hen hierover te informeren.

We raden de volgende authenticators aan:

• SMS-authenticatie;

• Google Two-Factor Authentication;

• Anti-phishing Code;

• Financieringswachtwoord

SMS-authenticatie

We raden je ten zeerste aan om SMS-authenticatie in te stellen en daarmee je login, wachtwoord en andere wijzigingen te beveiligen.

Middels deze authenticatie ontvang je een sms met daarin een code die je gebruikt om veranderingen te bevestigen. Als je ooit van plan bent om wijzigingen door te voeren of bijvoorbeeld je wachtwoordt bent vergeten komt dit heel goed van pas.

Google Two-Factor Authentication

Deze authenticatie verloopt via een externe app waarin je een code ontvangt die elke 30 seconden verandert. Deze 6 cijfers gebruik je om transacties of aanpassingen in gegevens te bevestigen.

Omdat de cijfers elke keer willekeurig zijn en slechts tijdelijk beschikbaar, is het zeer moeilijk voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot je account. Het werkt goed samen met SMS-authenticatie om je account nog veiliger te maken.

Anti-phishing Code

Stel je voor dat je een e-mail ontvangt die er precies uitziet als de e-mails van Bybit. Hoe weet je dat deze legitiem is? Je zou de afzender kunnen controleren, maar je kunt ook controleren of je anti-phishing code aanwezig is. Met andere woorden, deze code helpt je de legitimiteit van een e-mail te onderscheiden.

Je kunt dit instellen op onze website en bepaald zelf hoe deze code eruit ziet. Voor deze code kun je gebruik maken van letters en cijfers. We raden je aan om een term of woord te kiezen die alleen jou een belletje doet rinkelen en geen ander kan raden.

Nadat je dit hebt ingesteld, ontvang je een bevestigingsmail met de anti-phishing code. Zo weet je altijd welke mails via Bybit of SATOS-kanalen komen en welke niet.

Financieringswachtwoord

Tot slot is er het Financieringswachtwoord; Dit is een extra wachtwoord om je gelden te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. Het kan tussen de 8 en 30 tekens lang zijn, en we raden het ten zeerste aan om je fondsen te beschermen.

Het is een uitstekende manier om te voorkomen dat iemand toegang krijgt tot je valuta. Zorg er alleen voor dat je hem zelf niet vergeet.

Hoe kan ik crypto opnemen?

Vanaf de startpagina ga je weer terug naar Assets, maar deze keer klik je op Opnemen. Daarna selecteer je Spot of Financiering, afhankelijk van waar je crypto staat. Op de pagina zul je verschillende knoppen zien met de naam Opnemen.

Het maakt niet uit welke je klikt, maar als je op Opnemen klikt náást een cryptovaluta, dan wordt dit alvast voor je geselecteerd.

Eenmaal geklikt, verschijnt er een venster, of de site stuurt je naar een andere pagina. Vanaf hier selecteer je of je crypto wilt opnemen naar een extern (wallet) adres (On-chain opname) of het naar iemand anders wilt sturen met een Bybit-account (Interne overschrijving).

Bij externe overschrijvingen is het belangrijk om te weten dat je alleen crypto kunt sturen naar wallets die van jou zijn. Zorg er ook voor dat het walletadres en het type blockchain correct zijn, zodat je je munten niet verliest.

Voor interne overschrijvingen is het belangrijk om te weten dat het alleen is toegestaan om crypto naar andere Bybit-gebruikers te sturen die KYC Lv.1 of 2 geverifieerd zijn. Interne overschrijvingen vereisen geen walletadres, maar een geregistreerd telefoonnummer, e-mail of Bybit UID.

Zorg ervoor dat je alles correct invult en klik op Bevestiging. Bybit vraagt je om de order te verifiëren met de beveiligingsmaatregelen die we eerder hebben besproken. Order bevestigd? Dan stuurt Bybit je betaling uit en word je via e-mail en websitenotificaties op de hoogte gehouden.

Wees bewust van de risico's voor het sturen van crypto buiten Bybit om.

Hoewel het je vrij staat om te doen wat je wilt met je gelden, behalve illegale activiteiten natuurlijk, willen we er graag op benadrukken dat er wel wat risico's verbonden zijn aan het opnemen van jouw crypto. Dit gaat dan voornamelijk over twee onderwerpen: Fraude en het verkeerd sturen van crypto.

Hoe herken ik fraude?

SATOS valt onder toezicht van de Nederlandsche Bank, wat betekent dat onze richtlijnen en procedures in lijn zijn met de Nederlandse wet- en regelgeving. Dit maakt ons vertrouwd en een legale onderneming.

Er zijn ook partijen die niet onder toezicht staan en waarbij de kans op fraude hoger ligt. Er zijn natuurlijk genoeg partijen die niet onder toezicht staan en wel volgens de wet handelen, maar er zitten er ook een paar tussen die er legitiem uitzien maar bestuurd worden door fraudeurs.

Er zijn verschillende situaties waarin de kans zeer groot is dat je te maken hebt met fraudeurs. Om je hier bewuster van te maken hebben we zie hieronder uitgeschreven.

Kanalen die frequent gebruikt worden door fraudeurs: Mail, Telefonisch, WhatsApp, Telegram, datingwebsites zoals Tinder, Marktplaats of ongereguleerde advertenties.

• Als iemand jou gecontacteerd heeft via een van deze kanalen en jou heeft uitgenodigd om mee te doen aan een investeringsfonds, dan is het zeer waarschijnlijk een fraudegeval.

• Als iemand jou gecontacteerd heeft via een van deze kanalen en heeft aangeboden om voor jou te investeren, dan is het zeer waarschijnlijk een fraudegeval.

• Als iemand jou gecontacteerd heeft via een van deze kanalen wegens liefdesbelangen en vraag je om samen te investeren, dan is het zeer waarschijnlijk een fraudegeval.

• Als iemand jou gecontacteerd heeft via een van deze kanalen en heeft jou uitgenodigd om een bedrijf, maar je moet eerst een storting doen, dan is het zeer waarschijnlijk een fraudegeval.

• Als iemand jou gecontacteerd heeft via een van deze kanalen en een product wilt kopen, maar je moet eerst in crypto hun transport of verzekering betalen, dan is het zeer waarschijnlijk een fraudegeval.

• Als iemand jou gecontacteerd heeft via een van deze kanalen en verzoekt om geld te storten op Bybit in ruil voor een betaling, dan is het zeer waarschijnlijk een fraudegeval en strafbaar feit.

We begrijpen dat dit niet de meest nette manier van communiceren is, maar we vinden het belangrijk dat je weet dat er risico's verbonden zijn aan het uitsturen van crypto. Weet dat wij geven om jouw veiligheid en welzijn.

Mocht je twijfelen en wil je jouw situatie bespreken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via: complianceops@satos.eu.

Let op bij het verzenden van crypto.

Wanneer crypto eenmaal verstuurd is kunnen kunnen deze niet meer voor je terughalen, daarom moet je extra voorzichtig zijn bij het sturen van crypto naar externe wallets. Gezien dit risico, adviseren wij je altijd op twee dingen te letten voordat je crypto verzend.

Heb je het wallet adres juist ingevuld?

Ga secuur te werk als je crypto wilt verzenden. Kijk of elk getal en letter overeenkomt met het adres dat je bij ons hebt ingevuld. Gezien het verkeer invullen van één karakter er al voor kan zorgen dat jij je crypto kwijtraakt, raden wij je aan om het wallet adres te kopiëren en plakken, en niet over te typen.

Heb je het juiste netwerk geselecteerd?

Welke blockchain netwerken ondersteunt worden verschilt per wallet. Daarom wil je ook hier zeker zijn dat je externe wallet compatibel is met het netwerk dat je wilt gebruiken om crypto te versturen. Ben je net begonnen met crypto, dan raden we je aan om altijd de chain te gebruiken waarvoor de munt bedoelt is (i.e. verzend BTC via het BTC-netwerk).

Om er zeker van te zijn of jouw crypto aankomt kun je altijd een kleiner bedrag -een bedrag dat je kunt missen- vooruit sturen. Komt het bedrag goed aan, sla deze dan gelijk op in het adresboek zodat je later gelijk jouw wallet kunt kiezen.

Komt het bedrag niet aan, dan weet je dat je iets fout hebt gedaan en gelukkig niet het volledige bedrag bent kwijtgeraakt.

Dit artikel is bedoelt om je de basishandelingen van het platform uit te leggen zodat je minder problemen ervaart tijdens het gebruik van Bybit. Mocht je nog steeds ergens tegenaan lopen, dan kun je contact opnemen met het Bybit Customer Support team of het helpcentrum raadplegen.